kufel piwa

Warzenie piwa w domu

Proces warzenia piwa nie jest dziś tak czasochłonny i skomplikowany.  Samodzielne wytwarzanie piwa na własne potrzeby  stało się hobby łączącym miłośników tego trunku. Coraz więcej osób warzy piwo w domowym zaciszu…

Czy warzenie piwa jest legalne?

 

Warzenie piwa w domu jest całkowicie legalne. Wytwórca, który produkuje je na własny użytek, zwolniony jest od obowiązku opłaty podatku akcyzowego, narzuconego na piwo komercyjne. Jest to zajęcie dla hobbystów i koneserów trunku chmielowego. 

Warzenia piwa w domu krok po kroku

Aby samodzielnie wywarzyć piwo w domu, należy:

 

  1. Skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż (np. jęczmienia) – czyli słód, należy zmielić w domowym śrutowniku. Możliwy jest także zakup gotowej już śruty.
  2. Zacieranie. Gotową śrutę słodową należy stopniowo dodawać do 15 litrów wody (na 1kg śruty, 3l wody). Cały czas mieszając, trzeba doprowadzić zacier do temperatury około 65 stopni. Temperatura zależna jest od stylu i receptury warzonego piwa. Podgrzaną mieszankę należy odstawić na 60 minut.
  3. Próba jodowa czyli określenie czy skrobia zamieniła się już na cukry proste, które w procesie fermentacji przekształcą się na alkohol i dwutlenek węgla. Aby to sprawdzić, trzeba kapnąć na biały talerzyk kroplę jodowego wskaźnika skrobi – wodnego roztworu czystego jodu w jodku potasu, zwany płynem Lugola. Do płynu należy dodać odrobinę zacieru. Jeśli roztwór nie zmieni koloru, to znaczy, że skrobia została przetworzona na cukier, a zacieranie można uznać za zakończone.
  4. Filtracja. Po zakończonym zacieraniu, należy oddzielić resztki ziarna (tzw. młóto)od płynu Lugola. Gotowy przefiltrowany płyn nazywa się
  5. Warzenie czyli gotowanie brzeczki przez około 60 minut. W trakcie gotowania, należy dodać chmiel w jednej, dwóch albo trzech dawkach.
  6. Chłodzenie. Gotową brzeczkę należy schłodzić pod przykryciem, w celu uniknięcia zakażenia
  7. Dodawanie drożdży. Schłodzoną brzeczkę, trzeba przelać do W ten sposób oddzielą się resztki chmielu i innych osadów. Do brzeczki dodaje się drożdże piwowarskie.
  8. fermentacja burzliwa. Następuje silne pienienie, stąd też fermentor winien być pod przykryciem. Etap ten trwa kilka dni.
  9. fermentacja cicha. Żeby piwo dojrzało, przelewa się je do innego, szczelnego naczynia, zamkniętego rurką fermentacyjną. Etap ten trwa zwykle dwa, trzy tygodnie.
  10. Po zakończonej fermentacji, piwo można przelewać do butelek. Dodaje się również surowiec cukrowy, np. ekstrakt słodowy, glukoza, aby nastąpiła refermentacja. Butelki następnie są kapslowane przy pomocy ręcznej kapslownicy.
  11. Zreferementowane piwo zagazowuje się i klaruje, co zajmuje około dwa tygodnie. Po tym czasie możliwa jest degustacja piwa.

Zestaw do warzenia piwa w domu

W skład zestawu do domowego warzenia piwa wchodzi:

Fermentor z rurką fermentacyjną: potrzebny do przeprowadzenia procesu fermentacji

  • Fermentor z kranikiem: służy do rozlewu piwa
  • Aerometr: pomaga sprawdzić zwartość cukrów w brzeczce
  • Środek do dezynfekcji: uchroni piwo przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów
  • Kapslownica
  • Kapsle
  • Łyga piwowarska: do mieszania składników
  • Miarka do cukru: do odmierzenia odpowiedniej ilości glukozy do butelek
  • Termometr, np. ciekłokrystaliczny: do pomiaru temperatury w fermentorze

 

Zatem na warzenie piwa może zdecydować się każdy amator browaru. Proces ten wymaga wysiłku i wyposażenia się w odpowiednie przybory i składniki , jednak smak własnoręcznie zważonego piwa jest unikalny.

 

Monika Dańczyszyn